Students Staff

20 April 2018

Welcoming look for new Campus entrances

Filed under: Latest news — Heather Leathley @ 10:30 am

As work on the entrances to the Colchester Campus nears completion, Rob Davey, Head of Sustainability and Grounds tells us more about the project.

Entrance pic weekly

Artist’s impression

Tell us about the overarching strategy for the project?

The Campus Entrance Improvement Project covers four main elements:

  • Arrival Experience. The aim is to create an arrival experience befitting a world class university. We want people to know when they enter our Colchester Campus and that they have arrived. We want this to be both physical and visual and we are doing this with fencing, hedging, thresholds, new signs and landscaping.
  • Boundary Definition. As a landowner we have duties and we need to discharge these appropriately. The project will clarify our boundaries at our entrances. By installing thresholds in the roads and new fencing and hedging, not only will we be properly defining our boundaries but also creating a defined arrival experience.
  • New Signage. At present the signage at both our entrances is a little disjointed and unclear. The proposed signage aims to rectify this with a new sign at both the Colchester and Wivenhoe entrances. The design is in keeping with the university’s brand toolkit and we hope will reduce confusion for visitors coming to campus and being clear on which entrance to use.
  • New Landscaping. The Colchester Campus is blessed by being set within an historic parkland. We are therefore installing some new landscaping, but just enough to let the new signs sit comfortably in their setting. We believe the existing historic trees and views should be the focus landscape wise.

Tell us more about the thresholds? 

The thresholds are a key part of the overall project, not only creating an arrival experience both physically and visually but also to assist defining our boundaries. By using a natural granite sett the feature will be robust while also offering longevity.  The threshold is a fairly standard feature within highways and roads and is used widely.  There are two different types of granite setts – a slightly undulating unit and a smoother unit. The smoother unit is being used for the areas nearest to the kerbs  to allow for cyclists which was a key consideration. They, of course, meet industry standards and are slip resistant.

As they highlight when you arrive on campus, we hope that, to some extent, the thresholds in the roads will clearly signal when you have entered a 20 mph speed limit zone.

Who has designed the work?

The thresholds have been designed by The Landscape Partnership and are being installed by Rose.

Who has been consulted to ensure safety?

Due to the location of the threshold works we are very conscious of safety. We have therefore consulted with Highways on the impact our work may have on local roads and had a specialist traffic management company design the warning signage and traffic management. Only one carriage at a time is affected to limit the impact on our community. A conscious decision was also  made not to use traffic lights for the works as these were deemed too rigid for our traffic patterns.  Instead a priority system is in place whereby priority is given to traffic entering the campus in the morning and leaving in the evening.

What are the benefits of this work?

We believe that once the project as a whole is completed, it will really give us entrances to be proud of for current staff and students as well as visitors and future students.

Leave a Reply

The University of Essex will moderate comments and there will be a delay before any posts appear.